Alles over Paarden

Van alle dieren die er bestaan hebben paarden toch wel de meeste avonturen meegemaakt met mensen en is er geen een dier die zoveel mee heeft geholpen aan de menselijke vooruitgang. Al duizenden jaren delen ze mee in de plezieren, gevaren en het harde werken van de mens. Hierdoor hebben paarden een belangrijke plek in de harten van vele mensen.

Niemand weet precies hoelang mensen en paarden al goede vrienden zijn maar de meeste geschiedenis onderzoekers denken dat de mensen vroeger op paarden hebben gejaagd net als ze dat deden op andere dieren maar toen ze ineens de voordelen van een paard zagen zijn ze paarden gaan temmen om ze juist te gebruiken bij het jagen op andere dieren. Ze vonden steeds meer dingen waarbij ze een paard konden gebruiken en op een gegeven moment werden mensen er erg afhankelijk van. Het paard werd echt een partner van de mens. Ze droegen mensen op de jachtvelden, maakte samen oorlogen mee, trokken de eerste voertuigen en werkte mee op de boerderij.

Dit harde werken voor paarden stopte rond 1900 toen er machines kwamen en de hoeveelheid daalde sterk. Zo waren er bijvoorbeeld in 1915 rond de 21 miljoen paarden in Amerika, in 1955 waren dit er nog maar 3 miljoen. De laatste jaren is dit aantal weer aan het stijgen omdat veel mensen een paard voor hun plezier hebben.

Paarden zijn plantenetende zoogdieren en ze gebruiken hun tanden om deze planten uit de grond te trekken waarna ze dit met hun kiezen vermalen. Ze kunnen heel erg goed horen en ruiken en de manen van het paard diende als bescherming tegen roofdieren. Als deze roofdieren dan in de nek van het paard vlogen verloor hij alleen maar wat haren. Paarden zijn ook heel erg snel en het wereld record paard rijden ligt op 89 km per uur. Gemiddeld halen paarden ongeveer 60 km per uur.

Een volwassen mannetjes paard noemen we een hengst en een vrouwtje noemen we een merrie. Jonge paarden kennen we als veulens. Als een veulen een mannetje is noemen we dit een jonge hengst en een vrouwtjes veulen noemen we een merrieveulen.

Veulens kunnen op elke tijdstip van het jaar geboren worden maar de meeste fokkers kiezen ervoor om dit in de lente te laten gebeuren. Jonge paarden hebben in de winter namelijk een stal nodig en meer voedsel en omkijk. Veulens die in de lente worden geboren kunnen lekker buiten rond springen en gras eten.

De draagtijd van een paard is 11 tot 12 maanden maar dit kan ook iets langer zijn. Het proces duurt meestal maar 15 minuten en normaal komen eerst de voorbenen van het veulen eruit. Als hij er helemaal uit is rust het veulentje even 10 minuten uit en daarna gaat het proberen te staan wat hem meestal al binnen een uur zal lukken. Dit komt omdat paarden normaal op de vlakte leven en ze snel moeten kunnen vluchten als er roofdieren komen. De benen van het pasgeboren veulen zijn bijna net zo lang als de merrie en zullen in zijn leven maar een klein stukje groeien. De rest ontwikkeld zich in een periode van 7 jaar, tot hij volwassen is. Hij kan zo’n 30 jaar oud worden maar het komt ook wel eens voor dat ze ouder dan 40 worden.

Paarden leven in een kudde en ze werken samen om zo snel mogelijk te vluchten voor roofdieren. Ze praten met lichaamstaal en hinniken doen ze alleen als er echt nood is. Er worden natuurlijk ook veel paarden in maneges gehouden en verzorgd door mensen. Paarden zijn dus echt de favoriete dieren van mensen en je ziet ze dan ook overal, in films, series, boeken en natuurlijk op het internet zoals op onze site PaardenSpelletjes.nl waar je de leukste paarden spelletjes kunt spelen.